Kontrast - udstilling maj 2010Kontrast
Sten Lykke Madsen & Marianne Nielsen DK

Udstilling 7 – 29 maj 2010

Sten Lykke Madsen og Marianne Nielsen spænder vidt indenfor fortællende keramisk kunst.
De viser deres værker på denne fællesudstilling, hvor Sten Lykkes rå og mystiske figurer kontrasterer Mariannes fine temaer fra hår til strik i porcelæn.

Keramik i kontrast... fra fabelagtige figurer til hår og strik i porcelæn.

Fællestræk i udstillernes karrierer, der tilsammen strækker sig over årtier, viser sig i værkerne som kontraster i tanke og form.
Udstillerne er begge uddannet på dansk udstillingssted for kunsthåndværk: Sten Lykke på Kunsthåndværkerskolen i København (1958) og Marianne i en ny tid på Designskolen-Kolding (1999). De har ligeledes begge arbejdet for de danske keramikvirksomheder: Royal Copenhagen hvor Sten arbejdede i 1986-2003 og Marianne i 1999/2000, og Kähler for Sten Lykke i 1958 og Marianne nu.

Sten Lykke Madsen
Sten Lykke inviterer os ind i den verden, hvor vulkaner i Island ligger lige over vores hoveder og stopper den hurtige trafik, for at give os tid til fordybelse i ukendte afkroge af sindets mysterier.
De nye værker viser hvordan han altid er i bevægelse i sit lange og aktive virke med evigt fabulerende, fabelagtige, finurlige figurer. Til denne udstilling har Sten Lykke arbejdet med rå og rene former, der leder tankerne hen på ukendte dybder og universer under jordens overflade eller til fjerne dele af verden. Det barokke og 'uhyggelige' er ligeligt blandet med humor og sødme, som er karakteristisk for Sten Lykke når han fortæller i et sprog vi alle kan genkende, men ikke altid forklare. Værkerne er helt nye og evigt unge, men rummer samtidig fortællinger om en tid, der ligger fjernt fra nutidens optagethed af globalisering, hurtigt forbrug og finansiel bevidsthed. www.stenlykkemadsen.com/

Marianne Nielsen
”Jeg arbejder mest med unika – hovedsagelig tematiske serier af værker uden 'funktion'. Rammen for mit arbejde er ofte gængse brugsgenstande og dekorationsmotiver, der er så selvfølgelige i vores kultur at de er blevet til begreber.
Jeg har på det seneste arbejdet med hår og strik som motiv. Ved skift i materiale og fremstillingsmåde overgår de til en skulpturkategori, og kan formelt ses som udtryk for nogle af vores kulturs karakteristika for formgivning.
Min nyeste serie værker er en slags moderne bud på vægplatter. I refleksion over plattens motivverden udgøres vægobjekterne mest af dekoration. Jeg har taget tallerknen et skridt videre mod 'opløsning' ved at fjerne fodring og fane, så den derved står med en ren billedflade. Jeg benytter forskellige måder at redegøre for dekoration: stregoptegning, udskæring og modellering. Min interesse er den ikonografiske styrke der ligger i de banale motiver. Når keramik anbringes på væggen placeres det udenfor den funktionsrelation der ofte tillægges kunsthåndværk, ligesom når vægplatten er en tallerken 'kun til pynt'.” www.mariannenielsen.com/