LERETS TEGNING udstilling jan-feb 2019


LERETS TEGNING
Louise Sidelmann og Jane Holmberg
Udstilling d. 10 januar – 16 februar 2019

Dogmer, arvestykker, materialer og intuitive greb.
Galleriet præsenterer to danske kunstneriske talenter i en udstilling om tegning
- og billeddannelse i ler.
Linjeforløb udfordrer 3D-form, abstraktioner opstår ud fra materialers karakter.

Begge arbejder på sin vis intuitivt, men ud fra fastlagte regelsæt, således at metode styrer materiale og omvendt. Værkernes tilblivelse begrundes i materialets kvaliteter og detaljeret udforskning af linjer i rumlige former.

Jane Holmberg undersøger drejningens spiral i farver og nuancer, glidende eller skarpt afgrænsede overgange, udført i en dogmeagtig process ud fra lerets naturlige farver og træstammens monumentale karakter.
Louise Sidelmann udforsker stregens karakter og tegningens rumlige udtryk, - et sammenstød af detaljer, der danner en poetisk musikalsk komposition, med forløb af pausens mellemrum, farver og former.
Tak til Statens Kunstfonds Projektpulje for støtte til Galleriets formidling i 2019.

UDSTILLERNE
Jane Holmberg
Det specielle i Jane Holmbergs værker er hendes brug af drejeskiven og det rene rå ler i farveskaleringer med de uendeligt mange muligheder, der ligger i kun få farveforskelle og naturfarvet ler.

Hun giver beskueren indblik i de potentialer, der er i at arbejde nærmest dogmeagtigt med få elementer og lerets eget liv, - når hun uden brug af glasur og andre virkemidler søger nye muligheder i begrænsningerne.

JANE HOLMBERG - Overgange
”Jeg arbejder både med brugsting og unika, ofte i sporet af den danske keramiktradition og ud fra brugsting som kopper, skåle, vaser, fade o.lign, hvor funktion spiller en stor rolle.
Når jeg arbejder med unika, er brugsting eksempelvis en ske eller et fad ligeledes udgangspunktet, men her i en ikke-funktionel og abstrakt, dekorativ eller symbolsk retning. Således bevæger jeg mig i krydsfeltet mellem brugskeramik og skulptur.
Jeg går meget ud fra, hvad materialet kan, og gør brug af forskellige lertypers kvaliteter.
De seneste 4 år har det udelukkende været drejet lertøj: rød, hvid og sort ler. Det er drejede brugsgenstande, der i stablinger eller præsenteret gruppevis er sat i en anden kontekst end brugsfunktionen. Det udfordrer mit syn på brugsting, når de sammensættes på nye måder og indgår i nye sammenhænge.
I de nye værker arbejder jeg ud fra et stramt, enkelt formsprog, inspireret af krukken, flasken og træstammen.
Normalt ser vi krukkens eller flaskens åbning, men ikke bunden. Men vi ser tit fældede træer; massive overskårne stammer med deres åreringe, der fortæller om træets alder. Denne flade har jeg altid fundet meget smuk og dragende.
Jeg har i dette projekt valgt at fokusere på form og i særdeleshed fladen og dermed den lukkede form, der ikke dikterer en specifik funktion, men blot form og tilstedeværelse. Værkerne fremstår massive og monumentale, som stiliserede træstammer eller lukkede krukker i blandede nuancer i sort, rød og hvidler.

Jeg er inspireret af lertøjets egne farver i al sin enkelhed.
Hvor jeg tidligere drejede forskellige farver ler sammen til vilde marmorerede mønstre, bruger jeg nu også lerets nuancer på en meget kontrolleret måde, med træstammer og stammers åreringe som inspiration.
Til trods for kontrollen i min formgivning, er det i bund og grund en intuitiv undersøgelse og udvikling af arbejdet med det rå og rene ler, der ligger til grund for mit virke."
TEKNIK OG MATERIALE
Drejede og håndbyggede former i lertøj.
Nuancer i leret opstår ved blanding af egen farveskala ud fra hvidt, rødt og sort ler. Overgange i lerets farver er glidende eller skarpt afgrænsede.
3 lertyper, ingen glasur, udført på drejeskive.
Statens Kunstfond har købt 3 værker af Jane Holmberg fra udstillingen.

JANE HOLMBERG (f. 1973) er uddannet fra Designskolen Kolding, keramik og glas 2001. Udvekslingsstudent, Bezalel Art Academy, Jerusalem 1999-2000. Har i en årrække produceret brugsting af egne design, men de seneste år arbejdet med værker i krydsfeltet mellem skulptur og brugsfunktion.
UDSTILLINGER Rotation, solo, Officinet, København 2017. Biennale for Kunsthåndværk & Design, Carlsberg 2015. Crafts Collection 16, 2012. KeramikUnderJorden, Bunker DG 177, København 2004. Forårsudstillingen Charlottenborg 2004. Galleri Ra, Holland 2003. LEGATER Statens Kunstfond, arbejdslegat 2017, 2018 , præmiering 2008, Kunsthåndværkerprisen, bronze 2015. Værksted i Designer Zoo 2007-10. Nu fællesværksted på Birkedommervej, København. MEDLEM af Danske Kunsthåndværkere og Designere.


Louise Sidelmann
Louise arbejder 'skødesløst' med materialet og nærmest meditativt i processen.
Det er en intuitiv eksperimenterende arbejdsproces, en søgen mod det skæve og skrøbelige, - at finde harmonien mellem spinkelt og robust.

Hun interesserer sig for sammenstød af detaljer, farver og mellemrum, der tilsammen udgør en komposition af linjer, hvor objektet bevæger sig fra fladen ud i rummet på grænsen til tegning og ornament.
Hendes fortolkning af 'Less is more' skaber et eget dynamisk og usentimentalt formsprog.

LOUISE SIDELMANN
”At arbejde med et lille regelsæt, at få meget ud af lidt. Det er min styrke.
Jeg opfatter mig selv som værende 'komponist'. Ligesom i et klassisk musikstykke, hvor også pauserne er med til at gøre musikken levende.
I mine 'komponerede' værker består pauserne af mellemrum, der skaber en rytme i værket.

De keramiske værker består af ler'streger', der sættes sammen, så stregerne danner gitre og påsatte dekorative elementer skaber dybde i værket.
Jeg arbejder ud fra erfaringer fra tidligere keramiske processer - og også med værker lavet i andre materialer.

Jeg går ud fra materialets 'karakter' med den hensigt at underbygge de forskellige materialers kvalitet.
Fælles for alle værker, uanset materiale, er sammenstødet af detaljer og form, der tilsammen danner et billede, et forløb af mellemrum, farver og form.

Det interesserer mig, at der ikke er noget 'oppe og nede'.
Det fungerer uanset, hvordan værket hænges op eller stilles på en flade.

Mit fokus er ofte dekorative elementer, - at noget udgiver sig for at være pynt eller dekoration. Modsat 'Less is more', der længe har været et begreb, hvor dekoration er skrabet væk, og ordet pynt er et skældsord, så opstår i mine værker et 'dekorativt' enkelt, - og måske til tider lidt naivt formsprog.

MINE BRODERIER er 'arvestykker', fundne stykker farvet stof med påsat hvid hæklet kant, hvorpå farvede flader er syet med kædesting.
Der er ingen signatur, så kompositionen virker uanset, hvordan den vendes og drejes.
De er opsat sammen med mine farvede papirarbejder.

Stoffet er fundet i et gammelt efterladt chatol på et plejehjem. Nede i en af skufferne lå færdige håndarbejder. Damen havde været meget aktiv med at hækle og brodere. Da jeg så ned i skuffen, var det som at åbne en skattekiste fuld af guld.

Anderledes end tidligere er mit grundmateriale lavet af en anden, så det har allerede en historie med sig. Det, at jeg syer billeder på, giver det en ny historie.

Jeg fascineres af stregtegninger og stregens karakter, - arkitektoniske forløb og byrummet, bygninger i byen og deres arkitektoniske forløb.
Hvordan vinduer og døre er placeret i forhold til hinanden, - og det smukke når det hele harmonerer/ går i samspil.”

TEKNIK OG MATERIALE
1. Modelerede objekter af porcelæn og stentøjsler.
Sinterbegitning males lag på lag og vaskes delvis af igen.
2. Broderede billeder med kædesting i broderigarn.
Udført på fundne firkantede stykker farvet stof med påsyet hæklet kant.
3. Tegnede, farvelagte mønstre på ternet papir.

Kunstforeningen 18 August har købt et værk af Louise Sidelmann fra udstillingen.

VÆRKSTEDSFOTOS - og tidligere værker


LOUISE SIDELMANN (f.1976, Lemvig) er uddannet på Designskolen Kolding, keramik 2002-2007, Aarhus Kunstakademi 1998-99. UDSTILLINGER Ann Linnemann Galleri: Lerets tegning, duo 2019, Mesterværker 2018, World-Cup 2017, Dialog 2017, FormSprog-TankeSpind 2016. Landskaber, Kammer Galleriet, Lemvig 2016. Til ingen verdens nytte? kurateret af Lars Kærulf Møller, Officinet, København 2014 og Illusion 2013. Sikken Fest, Møstings Hus, København 2012. Form Art, Glinde, Tyskland 2011. Limfjordens efterårsudstilling, Gimsinghoved 2009. Forårsudstillingen, Charlottenborg, København 2009. Ler08,SAK, Svendborg 2008. Projekt Netværk, Danmarks keramikmuseum CLAY 2008. Værkstedsfællesskab, Formateket, København.