HÅNDEN PÅ VÆRKET - december 2019
HÅNDEN PÅ VÆRKET – VÆRKET PÅ BORDET
En samlers juleudstilling
Udstilling d. 30 november – 23 december 2019
DECEMBER tirsdag-lørdag 11-18.00, søndag d.22/mandag d.23 12-17.00
Håndlavede ting til bordet er elsket for brugsværdi, skønhed og bæredygtig kvalitet.
Udstillingens samling af unikke ting til bordet og usædvanlige borddækninger appellerer til fantasien. Her forenes det håndlavede, brugbare og originale.
Værker sammensat i tableau og på væg i dialog mellem forskellige kunstnere.
Her er inspiration til julegaven, fornyelse til hjemmets indretning, nyt til den private samling, - et smukt udvalg af originale keramiske værker.
Fokus på kunsthåndværk, personlige brugsting med spor af håndens arbejde.
Udstillingen fortæller om flere slags brugsting, der udføres på det lille værksted, og i høj grad er resultatet af håndens evne til at skabe unikke brugsting af høj kvalitet, der kan elskes af flere generationer og holde ud over sin tid.
Værkstedskekramik i smukke farver og enkle former af Ursula Munch Petersen er sammensat med blå/hvidt porcelæn af Ann Linnemann og Paul Scott.
Prue Venable, Malene Müllertz, Bodil Manz og Bente Hansens elegante værker præsenteres i tableau'er.
Herudover ses på væg en opsætning værker af Anne Fløcke, Louise Sidelmann, Jane Holmberg, Kirsten Høholt, Esben Klemann, Mikael Jackson, Theis Lorentzen..
..og samlingens værker af Hans Vangsø, Sten Lykke Madsen, Ole Jensen, Marianne Nielsen, Mette Augustinus, Hans Munck Andersen, Christina Schou Christensen..
- og alle kunstnere i Galleriet.
Se Samlingen - Værker til salg i Galleriet - LINK
Keramisk designer udstiller kunsthåndværk fra eget værksted.
Ursula Munch-Petersen er anerkendt for sine eminent designede brugsting.
Fra smukt kunsthåndværk er hendes værker blevet til gode industrielle designprodukter,
der ofte rummer den samme følelse som i godt kunsthåndværk.
Hun har gennem årene skabt et utal af værker, eksperimenter og prototyper til design for industri og værkstedsproduktion, unikke værker og udsmykninger.
Denne udstilling rummer nye værker fra hendes eget værksted.
Der er en ærlig forbindelse mellem håndens arbejde og brugsfornuft.
Mange kender Ursula-stellet, fade, skåle, kopper og kander i stærke farver og karakterfulde former. Men få har som Ursula forstået at forene nyt design med godt håndværk, til daglig brug.
Farver, former, formål og landskaber går i et med den fred, der sænker sig over livet på landet. Tingene dufter af historie om materiale og fornuft iblandet en undersøgende skaberglæde.
NYE FARVER - TALLERKENER, FADE OG SKÅLE I FLERE STØRRELSER
Ursula Munch-Petersen
”Jeg har arbejdet med ler og keramik i over 60 år. Mit arbejde har været omtrent ligeligt fordelt mellem modellerede genstande og udsmykninger, - design til industriel produktion, og så brugsting udført på eget værksted.
Skåle, tallerkener og fade er en blanding af ældre design og nye farver.”
Ursula Munch-Petersen er født i 1937 på Bornholm. Efter værkstedsophold på bl.a. Hjorts Fabrik i Rønne og uddannelse på Kunsthåndværkerskolen 1956-60, blev hun ansat på Kunstnerværkstedet Bing & Grøndahl 1961-68 og designer siden for Royal Copenhagen og Kähler. Hun har modtaget adskillige legater og priser fra bl.a. Statens Kunstfonds Livsvarige Legat, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds Hæderslegat, Bindesbøll Medaljen, Ole Haslunds Kunstnerlegat, Kunsthåndværkerrådet.
Efter et aktivt liv som kunsthåndværker og designer med rejser, undervisning og udstillinger i Danmark og udlandet bl.a. Letland, Litauen, Ukraine, USA, Mexico og Kina, har hun nu bolig i København og værksted på Møn. Hun skabte fajancestellet 'Ursula' Royal Copenhagen 1992, værker i Lærkestellet 1994, - og offentlig udsmykning som 'Tidstavlen' til Hærvejen, Jylland 2010.
ANN LINNEMANN
Koboltblå silketryk på porcelænsstel i et dansk-engelsk samarbejde.
Landscape Blue stellet består af kaffe-/tekopper, tallerkener, fade, bakker og kander i porcelæn, der er designet og hånddrejet af Ann Linnemann og herefter påsat koboltblå silketryk udviklet af Paul Scott ud fra motiver, der tidligere blev anvendt i industriel produktion.
Til udstillingen ses værker med fornyet brug af de blå tryk.
Landscape Blue afspejler en mangesidig dialog mellem industri og håndværk, hverdag og det fine stel med guldkant, barndomsminder, erindringer - og den daglige kop varm drik.
Porcelænets historie, natur , social-og kulturpolitik er gennemgående tema, der udfolder sig for den nærgående beskuer.
De dekorative motiver udføres i små serier unikke landskabshaver, 'sommer og vintertræer' fra Kongens Have, ornament-borter inspireret fra Østen eller svenske og engelske stel.
”Vi er interesseret i den måde, det håndlavede og industrielle kan forenes ved at skabe objekter af skønhed til brug; men selv om vi arbejder med drejede former og print er vi ikke interesseret i vores egen 'masseproduktion'. Projektets karakter tager netop afstand fra upersonligt ligegyldigt forbrug, leger med industriens teknikker for at vække en social årvågenhed.
Kun et begrænset antal af hvert print-motiv bliver trykt og skaber en begrænsning for hvor mange af samme slags, der bliver til. Desuden danner det hånddrejede en unik grund, der bevirker, at ikke to genstande er helt ens.”
SAMARBEJDET – Landscape Blue og Body Blue
Værkerne er resultatet af et samarbejde, der startede i 2004, da Paul Scott og Ann Linnemann arbejdede sammen om skulpturelle værker til en fælles udstilling, Body Blue i Galleri Nørby, København. De grafiske motiver til de første kopper er baseret på sommer og vintertræer i Kongens Have i København. 'Sommertræ'motivet blev også udført på transparente lysholdere og 'shot-bægre'. Et lille antal blev udstillet og solgt fra det skotske galleri i Edinburgh i løbet af 2008; og det blev herefter tilgængeligt fra Ann Linnemann Galleri i København og Paul Scott i Cumbria, UK. Siden er projektet udstillet flere steder, bl.a. vandreudstillingen Taking Time: Crafts and the Slow Movement - www.makingaslowrevolution.wordpress.com
Nye motiver, kanter og borter er afledt af andre industrielle tryk, og nye genstande er designet til stellet, tallerkener, fade, serveringsbakker, kander.
Porcelænstellet er designet, hånddrejet, glaseret og brændt af Ann Linnemann i hendes værksted i København, Danmark. Paul udvikler de grafiske motiver og silketrykker keramiske dekaler i sit værksted i Blencogo, Cumbria, England. Halvdelen af et bestemt mønster eller grafik er tilgængeligt fra Paul og halvdelen fra Ann. Således er de færdige genstande, der gennemgår i alt fire forskellige brændinger, skabt både i København og Blencogo - da hver kunstner deler og frit påsætter de trykte dekaler til porcelænet, før de tilføjer kanter af guld-og platinlustre på udvalgte værker.
Alle værker er underskrevet og stemplet med fælles signatur og logo.
Samarbejdsprojektet blev præmieret af Statens Kunstfond i 2009.
Landscape Garden stel er købt af Statens Kunstfond og Designmuseum Danmark.
Ann Linnemann Se mere.. LINK
Paul Scott Cumbrian Blue(s) www.cumbrianblues.com
Tak til Statens Kunstfond for projektstøtte til Galleriets formidling i 2019.