MØDET MED SKØNHED oktober-november 2014

KLIK foto = STORT format + diashow ...

MØDET MED SKØNHED
Marianne Nielsen og Jørgen Hansen DK
Udstilling d. 30 oktober – 29 november 2014

Poetisk filosofisk udstilling om skønhed - fra natur til natur..
Designer og keramiker Marianne Nielsen har inviteret keramiker Jørgen Hansen til en dialog om skønhed og natur.

Det er en poetisk filosofisk udstilling af værker, der fra hver deres ende af udtrykspaletten skildrer natur.
Kontrasten mellem værker og måde at forholde sig til emne og materiale giver dybde til fortællingen om skønhed.

Marianne Nielsen interesserer sig for den kulturelt underliggende betydning i keramikken og ønsker at fremhæve hverdagens trivielle genstandes ikoniske styrke. Hendes udgangspunkt er ofte universelle fænomener i stor og lille skala: strik, bjerge, hår og blomster. Emner, der i keramikken isoleres fra deres egentlige kontekst.

Jørgen Hansen arbejder direkte og nærværende med leret i sine værker. Denne udstilling viser skovens liv, en blå fyrreskov, ugle og dyr. Han beskrives i bogen Tilværelsens Gårdhave at arbejde med skulptur som social kapital, kollektiv erindring og i sine stedspecifikke store værker at skabe landskaber om livet.

Marianne Nielsen DK
”Det har længe været naturalistisk fremstillede enkelte elementer som udgør mine værker.
Jeg synes, der ligger en ærlighed og styrke i den enlige genstand. Og sådan tror jeg det hænger sammen med naturen, som ikke behøver mere, - dens storhed ligger i den som den er.
Grunden til at jeg ikke bare finder den ægte varer at udstille, er at jeg synes det kunstige, imitationen, er så uendelig interessant.
Det åbenlyse postulat, som man uden videre godtager, bl.a. fordi den har sin lange tradition i keramikken. Det, den viser, er forestillingen om ting – tingene omformes til begreber. Det er ikke en gulerod, det er min idé om guleroden.
Jeg oplever at de emner jeg arbejder med bliver tydeliggjorte. Man ser på dem fordi man ikke kan andet (ikke spise eller lugte), men også fordi de er flyttet ind i en kategori, hvor det er det man skal. Og det er et andet aspekt ved projektet, at flytte noget til et sted hvor det ikke hører hjemme. Hvorved det får andre betydninger og værdier, og ligeledes med keramikken, dens betydning flytter sig også.

Vi ser naturen med vores menneskelige blik som trækker den ind i kulturen. Denne overgang fra natur til kultur er en vigtig del af mine overvejelser. Mine motivvalg er ikke vild natur, men noget der på den ene eller anden måde har en kulturel reference.
Min keramik er en modsætning til det den forestiller. Det menneskeskabte tydeliggøres i sin kontrast til naturemnet. Det som ikke er selvgroet, men derimod resultatet af valg og forarbejdning.”

Marianne Nielsen er uddannet på Designskolen Kolding i 1999. Hun modtog i 2012 Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Udvalgte udstillinger: 'Frokost af det grønne', soloudstilling, Butik for Borddækning, København – 'Mindcraft', Milan Design Week, Milano, Italien 2014 - Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2013, Rundetårn – 'Terres. Copenhagen Ceramics invites.. ' Galerie Maria Lund, Paris, Frankrig 2013 - 'Elitær Folklore' med Anne Tophøj, Copenhagen Ceramics, København 2012 - 'Martin Bodilsen Kaldahl invites..' Puls Contemporary Ceramics, Bruxelles, Belgien - 'På Tværs' Ny Tap, Carlsberg, København 2010. Ophold på Det Danske Institut i Damaskus 2006, freelance designer for Kähler fra 2009, designer hos Royal Copenhagen 2001-02.
www.mariannenielsen.com

Jørgen Hansen DK - Fra natur til natur
”Fra det uforudsigelige og tilsyneladende kaotiske i naturen er ægte skønhed.
Leret er som natur, jeg prøver hele tiden hvad det kan - og vil. Man kan sige at værkerne befinder sig i et spændingsfelt mellem det kendte og ukendte. - Altid bearbejdet direkte med hænderne uden forme og lignende.”

Jørgen Hansen beskrives i bogen Tilværelsens Gårdhave at arbejde med skulptur som social kapital, kollektiv erindring og i sine stedspecifikke store værker at skabe landskaber om livet.
Citat fra Tilværelsens Gårdhave: ”Materialet er i fokus med formgivningen af leret som værende af nærmest ur-agtig karakter, fra helt simple fade og krukker til yderst komplicerede konstruktioner... bl.a. elementer som fisk, fugle, træer, krukker og fade i bløde organiske former med farver fra sart rosa til dybe gule og grønne toner. Glasurens uforudsigelige overflade og farverigdom efter brændingen bringer drømmeagtig lethed over mange af værkerne, der kontrasteres af grå rålersfade i dagligdags jordfarver, hvorved der skabes en spændvidde mellem lerets magi og jordbundethed.”
www.youtube.com/watch?v=-BoWt9qejjA&feature=youtu.be

Jørgen Hansen uddannede sig på værksteder i Frankrig, England, Canada 1965-72, hvorefter han etablerede eget værksted i Tirstrup..
Han flyttede til Hyllested i 1987.
Udvalgte udstillinger: ‘Ring of Bones’ Alken 2014 - Rosenvang Lokalcenter, totaludsmykning 2013 - Tilværelsens Gårdhave, Brænderigården, Viborg 2012 - Bronze Medalje, Kunsthåndværkerprisen af 1879 2010 - Judges Special Award , Mashiko, Japan 2008 - Arkitektkonkurrence Madrid 2007 - ‘Pisces’ Biennalen for Kunsthåndværk og Design, salg til Danske Kunstindustrimuseum 2007 - brændingsskulptur ‘Verwandlungskreis’ Berlin 2002 - 1.pris Westerwalder Keramikmuseum 'European Ceramics 1999' - Artist in Residence ophold på Tasmanien med opførelse af brændingsskulpturen ‘After The Cowboys’ 1998 - Salg af hvidt kar ‘Længsel’ Statens Kunstfond 1998.
Medlem af BKF, Danske Kunsthåndværkere, Kunstnersamfundet og Prokk.


Tak til Dalhoff Larsens Fond og Danish Crafts for støtte til formidling i 2014.
Tak til Statens Kunstfonds Projektpulje for økonomisk støtte til transport og rejse for udenlandske udstillere i 2014.