HORISONTAL - VERTICAL juni-august 2016

KLIK billede = STORT format + diashow.. Fotos af udstillingen..

HORISONTAL - VERTICAL
Udstilling d. 16 juni – 13 august 2016
(Sommerlukket d. 23-31 juli)
Nye forbindelser.. mellem kunstnere, krukker, skulpturer og værker til væg.
Gæsteudstillerne Eva Brandt, Vibeke Krog og Better Lübbert præsenterer krukker og skulpturelle værker, der er sat sammen med udvalgte værker fra galleriets store keramiske samling.

Udstillingen spiller på horisontale og verticale synergier ved at kombinere krukker og vægobjekter i anderledes sammenhænge og sammenstillinger,
- nye fortællinger i opsætningens assemblage.

Vægobjekter af Esben Klemann, Mikael Jackson, Marianne Nielsen, Charlotte Thorup, Ole Vesterlund.. - og værker af Bente Hansen, Barbro Åberg, Mette Marie Ørsted, Heidi Hentze og andre udvalgte værker fra 'samlingen'.


Der fokuseres på interessante kombinationer, tankevækkende kontraster, skjulte og ukendte harmonier... Dialog mellem tradition og nyskabende, natur og geometri, mønster og billede, farveglæde og nuancerigdom.
EVA BRANDT udstiller krukker inspireret af natur, geologi og landskaber fra Bornholm og Island, VIBEKE KROG viser 'lågæsker', skulptur og billede i et, grafisk og enkelt inspireret af bl.a. ægyptisk gravmaleri og BETTER LÜBBERT porcelænskrukker med fri flora fortælling og 'fars herbarium'.
Eva Brandt har værksted på Bornholm, Vibeke Krog findes på Himmelbjergvej ved Silkeborg, og Better Lübbert er i Hundested, Nordsjælland. De er næsten jævnaldrende og alle uddannet på Skolen For Brugskunst, men på hver sin tid.

EVA BRANDT “Jeg er inspireret af naturen, - af planter, havets liv, kraftfulde geologiske processer og former, og af forvandlingen af Jordens råmaterialer gennem tid.
Jeg arbejder i denne periode med inspiration fra geologien og landskaberne omkring mig, især Sydbornholm og senest også Island, som jeg håber at vende tilbage til. Arbejdsprocessen omfatter som regel fotografering på lokaliteterne og idéskitser senere. Jeg søger at udtrykke fornemmelsen af et indre liv eller en ekstra forfinet dimension i det grove fysiske, - jeg er glad når krukken på den måde bliver ’levende’.
De udstillede værker er store krukker modelleret op gennem mange dage. Formen er for mig en urform, et væsen eller en hjerteform. Leret er et groft stentøjsler. Jeg arbejder meget med overfladestruktur og en fornemmelse af transparens og dybde i farvelagene. Desuden ofte grafiske tegn, som antyder liv.”

Eva Brandt bor og har værksted på Bornholm. Hun er er født i 1954 og uddannet på Skolen for Brugskunst i København 1975-80. Tildelt Ole Haslunds Kunstnerlegat 1989. Studieophold i New Mexico 1996.
UDVALGTE UDSTILLINGER - 2001 Forårsudstillingen på Bornholms Museum m . Horst Zickelbein - 2003 Kunsthal Brænderigaarden , Viborg - 2006 ‘Bornholmsk værkstedskeramik gennem 100 år’ på ’Det Ny Kastet’, Thisted - 2008 ’Talking Pots’ soloshow på Clay Danmarks Keramikmuseum og på Grønbechs Gård -
2009 ‘Landmarks’ Flow Gallery London - 2013 Gallery Oxholm, København - 2015 ‘Fra tidernes morgen’ solo, Grønbechs Gård, Hasle - 2015 ‘White Show’ Flow Gallery, London. Har endvidere modtaget legater fra Nationalbankens Jubilæumsfond, Oticon Fonden,Georg Harms Legat, og Martha og Poul Kerrn-Jespersens Fond. Er repræsenteret i samlinger både i DK og internationalt, bl.a. The Rosenfield Collection.VIBEKE KROG ”Ideen til 'lågæskerne' var (på Skolen for Brugskunst) at lave en vase med flere låg, altså en brugsting. Så kunne den stå med eller uden låg alt efter brug. Jeg synes imidlertid, det blev lidt fortænkt, og jeg blev optaget af at se formen som skulptur og billede i et.
Jeg har indtil videre arbejdet med små ændringer i formen og bemalingen er blevet mere stram og opleves, som om der ligger flere lag, mere dybde.
Jeg arbejder grafisk, enkelt og stramt. Mine skulpturer er bygget i pladeteknik, formet som smalle 'æsker', der løftes op af fødder. Jeg arbejder i rødt ler, som udgør en fin, mørk baggrund for min måde at male med begitninger på. For at opnå kontrast til begitningens matte, glittede overflade, glaserer jeg udvalgte felter.
Spiren til mine bemalede skulpturer tar sin begyndelse for mange år siden på en rejse til Ægypten. I rejsen indgik bl.a. et besøg i tempelbyen Karnak foruden besøg i diverse grave.
Foruden arkitekturen blev jeg meget inspireret af den blødhed og keramiske stoflighed, som findes i de ægyptiske gravmalerier.”

Vibeke Krog bor og har værksted på Himmelbjergvej ved Silkeborg. Hun er født 1953, var elev 1976-77 hos John Terragni (Jyske Akademi, Århus), 1978-79 Frie Værksteder Gudhjem , og uddannet på Skolen for Brugskunst (Danmarks designskole)1981-85. Har haft eget værksted siden 1988.
UDSTILLINGER Keramik Europas 13. Westerwaldpreis 2014, Keramikmuseum Westerwald, Vessel Sculpture, Grassi Museum für Angewandte Kunst, Leipzig 2013. “Sansninger”, Heltborg Museum, 2013, Det Ny Kastet 2012, Moderne Dansk Keramik, Keramikcentrum Tiendschuur Tegelen, Holland, 2005. Hun sælger bl.a. gennem Lertøj (butik og galleri) Århus siden 2006.BETTER LÜBBERT ”Det at arbejde i et håndværk og med et materiale har altid konsekvenser og en naturlig abstraktion. Jeg arbejder med proportioner og dimensioner. Krukkens eksistens i tid og rum, korpus i forhold til den menneskelige krop, detaljen i forhold til helhed.
Ud fra et intakt, smukt og fragilt herbarium kombineret med naturiagttagelser og fri fantasi har jeg arbejdet ud fra den danske flora, som udgangspunkt med min egen fornemmelsen for fortællingen og et herbarium min far havde indsamlet som ung biolog. Jeg omsætter de danske planter til silketryk - i en ret fri proces, hvor flere tryk kan lægges ovenpå hinanden, ridses i og overmales mv.
På den store, historiske hylde ligger Flora Danica og stråler, blærer sig og glæder mig. Med stor respekt for historien og et ønske om at forbinde fortiden med vores tid, starter jeg et andet sted og fortæller i nuet om min kærlighed til det sete, det forbundne, det levede, det noterede, det fysiske og det forunderlige.”

Better Lübbert bor og har værksted i Hundested, Nordsjælland. Hun er født i 1955, uddannet på Danmarks Designskole, København 1988-1994. VANDREUDSTILLINGER ”From the Kilns of Denmark” i Museer og Gallerier USA og Frankrig og ”Unika” i Europa. KUNSTMESSER Art Copenhagen, Forum, Art Herning, Art Århus, Art Miami, USA. UDSTILLINGER ”Danske Keramiktriennale” Trapholt Kunstmuseum, ”Biennalen 2004” Trapholt og Nordjyllands Kunstmuseum; SOLOUDSTILLING Galleriet Jørgen Østergaard, Ikast, Galerie Wolfsen Aalborg; Galleriet Kolding; Galleri DGV, Svendborg; Oxholm Gallery, Carl Hansen & Søn, København; UDSTILLER OG ARRANGØR ”MY ROOM”, Sophienholm. REJSER til Indien, Istanbul, Tyrkiet, Portugal, Cuba, Costa Rica, Mellemamerika, Frankrig, Italien. LEGATER bl.a. Statens Kunstfond, Danish Crafts. Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond og Ole Haslunds Rejselegat, samt Kunsthåndværkerprisen af 1879, bronze, sølvmedalje og rejselegat.

Tak til Statens Kunstfonds Projektpulje for fondstøtte til formidling i 2016.

BIOGRAFIER

EVA BRANDT - www.evabrandt.dk
Født i 1954.
Medlem af ACAB (Arts & Crafts Association Bornholm) og Danske Kunsthåndværkere

UDDANNELSE
1975-80 Skolen for Brugskunst i København

UDVALGTE UDSTILLINGER
2016 ’Earthbound’, Gudhjem Museum, Bornholm
2015 ‘White Show’, Flow Gallery, London
2015 ‘Fra tidernes morgen’ solo, Grønbechs Gård, Hasle
2014 ’10 keramikere fra Bornholm’, Gudhjem Museum
2013 Galleri Oxholm, København
2012 ’Havet’, Rundetårn, København
2011 ‘Den næste generation’, Roskilde
2010 ‘Hot Spots’, Museion no 1, Budapest, Ungarn
2009 ‘Landmarks’ , Flow Gallery, London
2008 ’Talking Pots’, solo, CLAY, Danmarks Keramikmuseum, Fyn
'Talking Pots’, solo, Grønbechs Gård, Hasle, Bornholm
2006 ’Bornholmsk værkstedskeramik gennem 100 år” ’Det Ny Kastet’, Thisted
2004 Rundetårn, København
2003 Kunsthal Brænderigaarden , Viborg
2001 Forårsudstillingen med Horst Zickelbein, på Bornholms Museum

ARTIKLER & PUBLIKATIONER
2003 Katalog ”– og sådan blev det” 2008 Ceramic Arts & Perception nr 78,
2008 Udstillingshæfte egen udgivelse “Talking Pots” (Eva Brandt);
2007 “Bornholmsk værkstedskeramik gennem 100 år” (’Bornholm Studio Ceramics Through 100 Years’)
2015 ”En stilfuld keramisk odyssé” Artikel+forside, ”Jul på Bornholm” (kulturhistorisk tidsskrift)


VIBEKE BORRESEN KROG www.vibekekrog.dk
Født i 1953.
Medlem af Danske Kunsthåndværkere
. Medlem af og salg fra Lertøj, Århus

UDDANNELSE
Skolen for Brugskunst (Danmarks Designskole) 1981-85.

UDSTILLINGER
2014 Keramik Europas, 13. Westerwaldpreis 2014 Keramikmuseum Westerwald
2013 Vessel Sculpture, Grassi Museum für Angewandte Kunst, Leipzig. “Sansninger” Heltborg Museum,
2012 Det Ny Kastet, Thisted
 - Tinghuset Brædstrup - Klitgården Tranum - Stengalleriet Horsens 

2011 Sommerudstilling Galleri Pagter,
 Kolding – Påskeudstilling Galleri Stenseminde, Aalborg. 

2011 Galleri Pagter Kolding

2010 Galleri Færch-P Påskeudstilling
2009,08 Brønderslev Påskeudstilling
2009,06 Galleri Humlum Gl. Skole
2005 Moderne Dansk Keramik, Keramiekcentrum Tiendschuur,Tegelen Holland
2004 Galleri Silkeborg Kunstnerhus - Galleri Pictor, SE Munka Ljungby
2003 Udsmykning Arepa, Silkeborg -
2003 Galleri Humlum, Struer - Købmandsgården, Skælskør - Ålborg Kunstpavillon
2001 Silkeborg Udstillingen - Galleri Garlishèe

MARKEDER Kunsthåndværkermarkedet Frue Plads, Ovnhus kunsthåndværkermarked, KIC Århus, Skals marked, Chelsea Crafts Fair-London 2004 og udstiller løbende i diverse kunstforeninger.


BETTER LÜBBERT www.better-lubbert.com
Født 1955
Medlem af Halsnæs Kommunes Lokale Billedkunstråd, indstillet af Billedkunstnernes forbund.

UDDANNELSE:
1988-1990 Danmarks Designskole, København , Keramik og Glas
1991-1994 Danmarks Designskole, København, Institut for Unika.

UDVALGTE UDSTILLINGER
2016 ”North” Ålborg med Galerie Wolfsen - ”Greatest hits” Galleri DGV
2015 Solo, Oxholm Gallery, København - ”Kvadrat, kugle og kube” Kunstmuseet Brundlund Slot, Åbenrå
2014 Separatudstilling Galleri Carl Hansen & Søn, Bredgade, København
”Formsprog-Tankespind”, Ann Linneman Galleri - ”Masterpieces” Galerie Wolfsen, Ålborg
2013 La Primavera. Huset i Asnæs, med billedkunstner Inka Sigel
2012 Galleri DGV. Villa Tårnborg m. Tom Krøjer
2011 ”More than Yellow” Galleri Wolfsen
2010 Galleri DGV, m. Yoshio Nakajima, Tom Krøjer, Dorte Lausten, Maurice Wyckaert, Gunleif Grube.
2009 Seperatudstilling ”I skovens dybe stille ro” Galleri Wolfsen - Kulturspinderiet, Silkeborg
2008 ”Grand Opening”, Galleri Wolfsen - Det danske Centralbibliotek, Flensborg med billedkunstner Inka Sigel
2007 Galleriet Kolding, soloudstilling - Contemporary Ceramics, Galleri Wolfsen, Ålborg
2006 PRO, Charlottenborg, København - Soloudstilling Galleriet Jørgen Østergaard, Ikast.
Kunstnersammenslutningen Grænselandsudstillingen, Sønderjyllandshallen, Åbenrå
2005 ”MY ROOM”, Sophienholm, Kgs. Lyngby. Udstiller og arrangør.
”Krukken og Billedet”, Officinet, Kbh. - ”Andre Himmelstrøg”, Galleriet, Kolding. Med Carin Faaborg
2004 ”Biennalen 2004”, Trapholt Kunstmuseum, Kolding – Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg 2005
”Céramiques contemporaines danoises”, Maison du Danemark, Paris
2003 ”Fortællinger fra Mellemøsten”, Galleri Epoke, Vejle, m Carin Faaborg
”Kompositioner”, Galerie Susanne Højriis, København
2002 ”Danish – American Contemporary Art”, Galerie Susanne Højriis, København
2001 ”Skulpturel Form”, Grimmerhus Keramikmuseum - Galleri Nørby, København - Galleri Epoke, Vejle
Galerie Wolfsen, Aalborg. Med billedkunstner Bente Christensens Ernst
Ambiente Messen, Frankfurt, Tyskland
2000 ”Den 3. Danske Keramiktriennale”, Trapholt Kunstmuseum
PRO. Charlottenborg. København
Galerie Am Kamp, Teterow, Tyskland

VANDREUDSTILLINGER ”Unika” Museer og Gallerier i Europa og ”From the Kilns of Denmark” i USA og Frankrig. KUNSTMESSER Art Copenhagen, Forum, Art Herning, Art Århus, Art Miami, USA

REPRÆSENTATION I OFFENTLIGE SAMLINGER
Statens Kunstfond, Designmuseum Danmark CLAY, Århus Kommune.
Solgt til H. M. Dronning Margrethe. 1994.

LEGATER OG UDMÆRKELSER:
Statens Kunstfonds Arbejdslegat 1995,97, 99, 2000,01,02,03. Danish Crafts. 2000, 02. Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond 1996,97, 2000,13. Kunsthåndværkerprisen af 1879, bronze 1995, sølvmedalje og rejselegat 1996.
Ole Haslunds Rejselegat 2006, samt fondsstøtte fra K.A. Lassens og hustru L.M Lassens født Thodbergs Legat. Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond. Krista og Viggo Petersens Fond. Det Reiersenske Fond. Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck`s Fond. Arbejdsophold på Statens Værksteder for Kunst og Håndværk, Gl. Dok.

PROTOTYPEFREMSTILLING af keramiske borde NW1, Normann Copenhagen til Møbelmessen i Milano 2009