BEHOLD - Udstilling juli 2012


KLIK på BILLEDE = STORT FORMAT og diashow
BEHOLD
Udstilling d. 5 – 28 juli 2012

Åbningsreception torsdag d. 5 juli kl. 16 - 19.00

Masser af krukker - i god form!
Krukkeformen er beundret og bagtalt - elsket og forgudet... men også kaldet traditionel og kedelig. - Er den retro eller gammeldags? – Er den vidunderlig og mytisk? - Rummer den skjulte budskaber, politisk statement? – Viser den et kunstnerisk tidsbillede? – Er den udtryk for en samtidig kunstform?

Danske og udenlandske kunstnere - der arbejder med ler - giver hver deres visuelle bud på beholderen af i dag, fulgt af en kort tekst.
Det er en studieudstilling, der kan 'læses', men også en enestående samling af over 70 samtidige værker, der kan købes, beholdes og således komme til at rumme ejerens egne visioner.

De besøgende inviteres til at 'aflæse' de meget forskellige keramiske værker.
Krukken er rummelig og lægger op til uendeligt mange spørgsmål og svar...
- Er den Håndværk, Unika, Kunsthåndværk, Kunst? - Holder den vand?

Hvorfor vælger mange keramikere at arbejde ud fra krukkens form, cylinderen, beholderen?
Kan krukken ses som et tidstypisk kunstkoncept, en kunstgenstand i rummet, skulptur, - eller er den en metafor med betydning i kraft af materialets historie, formens tradition, den figurlige relation til kroppen som beholder?

Interesserer keramikere sig udelukkende for materiale, form, dekoration, funktion og tradition?
Har de besluttet at lægge vægt på genstandens funktion, - ser de også på det essentielle formbegreb, - eller vægter de materialets stoflighed, farvernes dybde, formens fortælling, dekorationens betydning?

Er krukken altid helt uskyldig, venlig, hyggelig og rar at holde om?
Er krukken et rummeligt skulpturelt objekt som et kært barn, der kan vække minder og genklang hos de fleste mennesker verden over. - Et kulturelt samlingspunkt, der går fra hånd til hånd, som noget fælles genkendeligt? - Er beholderen et ubevidst minde om det vidunderlige måltid - fra stenalder til nutid – nærende, livsbekræftende og nydelsesfuldt?

Skal beholderen kastes med, lukkes, gennembrydes, transformeres, - så den kan larme højt nok - bare for at råbe nogen op? - eller skal den netop det for at beskrive... det der må siges? - Eller kan den stadig springe ud med en helt ny historie, der simpelthen bare må fortælles i netop sit eget rum...?

Kan vi sammenligne 5000 år gamle krukker med nutidens beholdere og fornemme vores forfædres berøring tværs igennem en industriel og teknologisk udvikling?
Kan vi gennem krukkens form mærke civilisationens begyndelse, et pejlemærke om jordens tyngdekraft og betydning? - Er det et grundlæggende menneskeligt behov for det runde og rummelige, som vi kan samles om - en fælles hukommelse? - Et frugtbarhedssymbol?

Hvorfor holde liv i denne kunstform, der har så lille et specialiseret marked?
Nu, hvor pottemagersvendeprøven er nedlagt, kunsthåndværkeruddannelsen er blevet en akademisk designuddannelse, Kunstindustrimuseet et Designmuseum, er der så grundlag for stadig at arbejde med rod i et traditionelt håndværk? - Er krukken i dag en sentimental efterligning af en antikvarisk livsstil? - Er den keramiske beholder så usynlig og stille, at den ikke kan følge trop med tidens tempo, nyhedssøgen og reklameværdi?

Hvad skal vi med krukken? - Har den værdi? - Hvad betyder det dybest set i dag?
- HVORFOR BEHOLDE?

Et entydigt svar findes ikke på udstillingen; men beholderne vil fortælle ...

UDSTILLERE: Anne Fløche, Ann Linnemann, Beate Andersen, Bodil Manz, Charlotte Thorup, Christina Schou Christensen, Esben Klemann, Gerd Hiort Petersen, Gunhild Aaberg, Hans Munck Andersen, Hans Vangsø, Heidi Hentze, Helle Hove, Jakob Stig Isaksen, Jane Reumert, Karen Harsbo, Kim Holm, Lis Ehrenreich, Lisbeth Holst-Jensen, Lone Skov Madsen, Louise Birch, Malene Müllertz, Marianne Krumbach, Marianne Nielsen, Morten Løbner Espersen, Martin Bodilsen Kaldahl, Mette Marie Ørsted, Ninna Gøtzsche, Sten Lykke Madsen, Sandra Davolio, Turi Heisselberg Pedersen... internationale: Akio Takamori/USA-J, Kurt Weiser/USA, Paul Scott/UK, Kirsten Coelho, Prue Venable, Stephen Bowers/AU.