GEOMETRIC SCALES okt-nov 2018


GEOMETRIC SCALES
Karen Bennicke & Masamichi Yoshikawa
4 oktober – 24 november 2018
Geometriske skalaer – en duet af keramisk arkitektoniske værker
Geometri og eksperimentel interesse er fællesnævnere for japanske Masamichi Yoshikawa og danske Karen Bennicke.

Udstillingens værker sætter de to verdenskendte keramiske kunstnere i en særlig materiale-og formdialog, hvor udstillerne med hver sit personlige formsprog afslører forskelle, synliggøre kulturelle referencer, vise spændingsfyldte modsætninger og fine sammenhænge.

Udstillerne udforsker på hver sin måde materialets geometriske formegenskaber og glasures påvirkning,
men værkerne reflekterer i lige så høj grad hver deres filosofiske, kulturelle og æstetiske tilgange.
Masamichi Yoshikawa insisterer på fordybelse, nærhed
og reflektion i sin japansk filosofiske tankegang.
Det skulpturelle omdrejningspunkt er en symbiose af modellerede bygningsværker i porcelæn og celadon-glasurens egenskaber i tynde og dybe blågrønne lag eller med dryp af glasurens overflod.
Materialernes natur overtager formernes geometrisk skarpe kanter, associerer søer, vandfald og regndråber i værkernes poetiske abstrakte landskaber.

Karen Bennicke arbejder i rumlige visioner – konstruktioner med mindelser om arkitektur. Hendes værker associerer det funktionelt konkrete i harmonisk balance med det ulogisk udefinerbare og intuitive.

Alle udstillingens værker af Karen Bennicke - fotos i rækkefølge som værkliste:

Karen Bennicke DK
”Jeg er fascineret af formen.
Ser den overalt.
Leger med den,
kniber det ene øje sammen,
og finder sammenhænge og modsætninger.
På jagt efter udtryk."

"Mine arbejder er rumlige visioner – konstruktioner med mindelser om arkitektur. De etablerer en art formbærende membran mellem det indvendige og det udvendige rum.
Lys, og dermed naturligvis skygge, er de vigtigste faktorer i en intuitiv, matematisk opbygning af værkerne.
De opererer i et felt mellem noget genkendeligt, ofte med funktionelle referencer og noget udefinerbart, der finder sted mellem det harmoniske og det nærmest kaotiske.
Jeg prøver at eliminere afstanden mellem den logiske, konkrete formverden, som vi kender fra vores hverdag, og det ulogiske, ukendte og absurde.”
Fra bogen: Karen Bennicke - Rumlig destabilisering.
Citat af museumsdirektør Anne-Louise Sommer
”Der er besnærende modsætninger indlejret i værkerne af Karen Bennicke. Det umiddelbart sanselige møder det spekulative konstruerede.
Ofte er intuitionen afsættet, men samtidig arbejdes der med komplekse geometrier – og matematiske beregninger ligger til grund for de konstruktive form- og rumdannelser. Karen Bennicke arbejder som en ingeniør med inspiration fra de tekniske videnskaber, hvor alt lige fra byplaner til paraboler, satellitter og rumraketter trækker spor ind i formens univers.”

KAREN BENNICKE (f. 1943) er uddannet på pottemagerværksteder i det sydlige Sjælland 1958-61. Har haft eget værksted siden 1961. Talrige udstillinger i ind og udland, og er repræsenteret i museer og samlinger i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland, England, Letland og Japan. Modtaget legater og hædersbevisninger fra bl.a. Statens Kunstfond, Nationalbankens Jubilæumsfond, Inga og Ejvind Kold Christensens Hæderspris, Annie og Otto Johs. Detlefs Keramikpris, Statens Kunstfonds Hædersydelse og Thorvald Bindesbøll medaljen. Medlem af Billedkunstnernes Forbund BKF, Kunstnersamfundet og International Academy of Ceramics IAC. Publikation: Karen Bennicke – Spatial Destabilization. www.karenbennicke.dk

Masamichi Yoshikawa - Japan
“Through my art, I strive to describe the eternal becoming of life in clear and transparent forms.
水炎(Suien)- Water flame - tilstedeværelse af vand og is.

Alle udstillingens værker af Masamichi Yoshikawa - fotos i rækkefølge som værkliste:

Yoshikawa koncentrerer sig om Seihakuji Celadon, blålige glaserede keramiske samtidsværker i porcelæn.
Han bor og har værksted i Tokoname, en berømt traditionel keramikby på halvø i Aichi-området, syd for Tokyo.
Mens porcelæn med celadon-glasur traditionelt kendes fra tynde vaser og skålformer, skaber Yoshikawa skulpturelle værker i porcelæn efter sin personlige æstetik: en kraftig, ofte arkitektonisk formgivning dækket med 'pooling'-søer og elegant dryppende glasur. - wikipedia.org/wiki/Celadon

Yoshikawa besøgte Europa i 1960erne og blev betaget af middelalderborgens arkitektur. Ud over den hjemlige østlige indflydelse, afslører hans arbejde denne vestlige påvirkning. Da han først besøgte Europa for 40 år siden, blev han fascineret af William Turners malerier, men også slottene i Europa, der stadig anes i hans arkitektoniske værker som crenel-agtig ornamentik.
Hans værker består hovedsagelig af vaser/beholdere, som han skaber på pottemagerens drejeskive, eller han bygger dem op fra plader af porcelænsler.

De ikke-drejede værker er for det meste geometriske og asymmetriske.

Han bruger klar hvidt 'Hakiju' koreansk porcelæn og kombinerer det ofte med 'Qingbai', transparent lyseblå glasur. Til tider indridser han en tegning, kalligrafi i den stadigt rå leroverflade, som han fylder med kobolt. Hans unikke teknik og nyfortolkning af det klassiske formsprog har modtaget både national og international anerkendelse og berømmelse.

MASAMICHI YOSHIKAWA er født i 1946 i Chigasaki, Kanagawa, Japan. Han graduerede indenfor Design & Interior i Japan 1968. Fra 1968-71 arbejdede han hos Junpei Sugie, Tokoname. Siden 1969 har han deltaget i talrige udstillinger rundt om i verden (Japan, Frankrig, England, Italien, Nederlande, Danmark) og har modtaget flere priser. Metropolitan Museum of Modern Art i New York og museer hvor han har udstillet i Europa har erhvervet hans værker. Siden 1975 har han haft sit eget værksted i Tokoname.

Tidligere værker:


Tak til Statens Kunstfond for projektstøtte til Galleriets formidling i 2018.