ALLE TIDERS - Krukker jun-aug 2019


ALLE TIDERS - Krukker
Gunilla Maria Åkesson, Samuel Johnson, Lotte Westphael
Udstilling d. 13 juni – 10 august 2019
JULI åbent ons-fre 11-18.00.. Se LINK
ALLE TIDERS - krukker, evigt gyldige og værdifulde for deres samtid.
Hver krukke har sin historie, der afslører hvem kunstneren er, stedet og tiden, den er opstået fra. Krukken kan ligge tæt op ad traditionen, vise en moderne teknisk udførelse eller være et stofligt mesterstykke - og stadig afspejle hænderne og tankernes nærhed og karakter.

Den traditionelle krukke er i vores samtid ligeledes et koncept, en holdning, et kunstnerisk udtryk, der er med til at give et billede af tidens kunstneriske bevægelser og retninger.

I dag er keramik HOT. Alle forholder sig og forelskes i dette materiales historie, rummelighed og stabilitet. Krukken er en beholder, der opbevarer, indeholder og gemmer i sit indvendige rum. Der skrives bøger til keramikkens pris og vises nu i dansk TV-program om frembringelse og vurdering af lerets forskellige udtryk.
Til Galleriets udstilling FormSprog 2014 citerede Ursula Munch-Petersen en kinesisk visdomsbog Dàodéjīng (Dydens Vej) af Lao Zi, ca. 6. årh. f.Kr.:
”Meningen med krukken er det, som ikke er – hulrummet indeni.”

Krukkens form er beskrevet ud fra sin skulder, hals og fod, - hvor mennesket fra tiders morgen indgår i krukken som figurativ form, ornament, abstraktion.
De tre inviterede kunstnere har hver deres bevæggrunde, men alle har det smukke enkle, geometriske udtryk og stoflige overflader som omdrejningspunkt,
- og værdsætter håndværkets kvaliteter.

LOTTE WESTPHAEL's keramiske [MINDMAP] tager afsæt i en håndværksmæssig sublim teknik, der udfoldes i et nøje udtænkt grafisk univers. Indlejret i værkerne er fortællingen om 'tid'.
Udstillingens værker, Mindmap er selvrefererende og nyfortolkede kompositioner fra tidligere krukker, om harmoni og disharmoni i mønstre og farve sammensætning, men udført i flere farver og nuancer end tidligere.

Hun beskriver værkerne som et nedslag i en udviklingsproces. Hvert værk er en undersøgelse i karakterer af farver, kombinationer og spændvidder i valør.
- Holder de alle? Hvilke justeringer i næste serie?
Hun starter todimensionalt med at konstruere mønstre i ultratynde porcelænsplader, der afslutningsvis bøjes og samles til cylindriske krukker for herefter at foreviges i brændingsprocessen. (Fotograf: Erik Balle)

SAMUEL JOHNSON's uglaserede, funktionelle keramik er brændefyret over flere dage i en 'anagama'-ovn, hvor de rustikke overflader af smeltet aske og indlejrede emner er opstået.
Tiltalende, men de tilfældige overflader er ikke direkte tænkt som dekoration.
Strukturer, undersøgelse af form og teknik giver en følelse af orden og samtidig, forstyrret af elementerne, melder sig uorden.

Værkerne rummer konventionelle forestillinger om pottemageri - som skål, vase, kop - og genkendes let, mens andre aspekter virker ubekendte og fremmede. Dette spændingsfelt skaber en følelse af mystik, der indbyder til nærkontakt.
Godt nok opstår ideerne ud fra research inspireret af ældre ting, men Ikke som nøjagtig reproduktion, men en tiltrækning af hvad der føles vigtigt. Noget kraftfuldt og nutidigt i de historiske referencer afleder fortolkningsprocessen, ligesom lærepladsen indenfor generationers keramisk tradition kræver målrettet undersøgelse af traditionen, indtil teknik og æstetisk sensibilitet er indpodet.

GUNILLA MARIA ÅKESSON anvender den klassisk cylinderformede beholder som et hvidt lærred til at udtrykke sin inderste erfaring og følelser.
Værkerne udvikles med forandring af sindsstemning, og hver gruppe værker får hovedsagligt deres individuelle udtryk i kraft af glasur og lerfarve.
De rummer en stille skønhed i al deres enkelhed. Skønheden, der kommer indefra og udvikler sig over tid.

Den gennemgående idé om simplicitet og intens tilstedeværelse er ofte det, der appellerer til beskueren.
Inspirationen kommer ud af en stadig udvikling i en kreative proces, og glæden ved at være i gang, afprøve nye måder og nå et ønsket udtryk.
Værkerne hånd-bygges ved coiling og modellering af tynde vægge til store former. De er glaseret med 2-5 slags glasurer og herefter brændt flere gange ved 1200C. (Fotograf: Peter Carlsson)

Tak til Statens Kunstfonds Projektpulje for støtte til Galleriets formidling i 2019.

UDSTILLERNES BESKRIVELSER OG BIOGRAFI

LOTTE WESTPHAEL - MINDMAP
Mit keramiske [MINDMAP] tager afsæt i en personlig fordybelse i en teknik, udfoldet i et grafisk univers.
Jeg arbejder med systematik, orden og serielle undersøgelser af virkemidler. Tematisk er jeg inspireret af bl.a. vævede Bauhaus-tekstiler.
Teknikken har jeg udviklet gennem nogle år. Med strimler af farvet porcelæn arbejder jeg med lodrette og vandrette linjer. Jeg arbejder todimensionalt i porcelæn, hvor jeg bygger mønstre i 2 mm tynde porcelænsplader, der afslutningsvis samles til cylinderformede krukker: Synkoper (= rytmisk forskydning).
Jeg er optaget af cylindernes tredimensionelle potentiale, og arbejder med samspillet mellem krukkernes indre og ydre rum. Fremstillingsprocessen er langsommelig og spildprocenten er stor.
Og så er jeg optaget af de små og store forskydninger, jeg kan lave med strimlerne i en håndværksmæssige konstruktion. Jeg søger variation i detaljen, der kan være interessant for beskueren.

METODE - Nogle designmæssige greb i projektet:
- en farvematrix, hvor jeg både arbejder med farven og dens valeur.
- udsnit af geometriske mønstre, forstørrelse af disse og gentagelser.
- vandrette og lodrette linjer (nogle krukker samles af vandrette strimler, andre samles af lodrette)
- variation af orcelænsstrimlernes bredde (smal-bred-smal osv.)
Citat fra legatansøgning – Modtaget Projektstøtte fra Statens Kunstfond til værkproduktion til udstillingen.

LOTTE WESTPHAEL (f. 1965) er uddannet på Kunsthåndværkerskolen i Kolding 1988-92, Institut for Unika 1992-93. Studierejser i Japan. UDSTILLINGER 100 år i Dansk Keramik, Sofienholm 2019. [Albers] Translated into Transparency, Dina Vejling, Odense 2017. Ann Linnemann Galleri: Mesterværker 2018, World Cup 2017, Toy 2016. Charlottensborg Forårsudstilling 2016. UDLAND Lerverk, Gøteborg. Danske Kulturinstitut, St.Petersborg. Galerie de LÓ, Brussel 2016. Triennial of Silicate Arts, Ungarn. Cluj Biennial Ceramics, Rumænien 2017. Ceramic Art Andenne, Belgien. Farenheit 2018, American Museum of Ceramic Art, Plinth Gallery, Denver 2018. Biennale Vallauris, Design Miami-Basel 2019 v/Maria Wettergren Galleri. KAOLIN (solo), Stockholm 2019. LEGATER Statens Kunstfond, arbejdslegat 2017, 18, projektstøtte 2016, 18, 19. Kunsthåndværkerprisen 2016. ”Villvinprisen”, Risør, Norge. Solgt til 14. August.

SAMUEL JOHNSON
"Jeg har udforsket mørket, som metafor, i mine værker.
Teknisk set, er et lyst ler transformeret ved at reducere oxygen i brændingens afkølingsfase og dække værkerne i ulmende trægløder, der således danner farvelinjer, iriseren, og mørke overflader, lig med skygger. Mit mål er at skabe rå uglaseret funktionel keramik, der er stille konfronterende, meditativ og varig.
Vi har en evne til fornuft og matematisk præcision og er trods dette også halvt vilde, fyldt med biologiske og åndelige mysterier, der driver vores impulser, ofte under vores bevidsthed. Digtere henviser til det som skygger - de aspekter af vores personlighed, vores menneskehed, der er skjult for os.
Keramikens evne til at bære metaforer, mens de forbliver brugbare, er en forbløffende kvalitet. I modsætning til maleri, eller andre former for visuel kunst, hvor man interagerer med værket primært gennem syn, kommer keramik ind i vores liv, gennem kroppen og levede erfaring, - ved den fysiske balance, at løfte og røre, oplever vi dens hemmeligheder. Det bedste ved værket kommer langsomt ind - og over tid ved brug."

SAMUEL JOHNSON (f.1973) er Professor of Art v. College of Saint Benedict og Saint John’s University, bestyrelse for international ceramic organization, Artaxis. MA og MFA fra University of Iowa (2005), læreplads hos Richard Bresnahan (1996-1999), gæstestuderede v. Danmarks Designskole, København (2000), studio gæst hos Koie Ryoji, Japan (2001). Residency v. Greenwich House Pottery. Læreplads v. St. John’s Pottery Studio, assistent hos Jeff Shapiro, samt design og bygning af anagama-type træbrændende keramikovn. UDSTILLINGER er adskillige gruppe og solo: bl.a. Jane Hartsook Gallery, NYC (2018, 14) og Skønhedens Zen, Ann Linnemann Galleri 2016. SAMLINGER North Dakota Museum of Art, Rourke Art Museum og Minnesota History Museum. PUBLIKATIONER New York Times (May 9, 2019). 40 Years On; Pottery of the St. John’s Pottery Studio (2019), Ceramics Now (2018), Mastering the Potter’s Wheel (2016), Ceramics Now (2014), Stoked: Five Artists of Fire and Clay (2010). Samuel voksede op i den vestlige prærie, Red River Valley ved Breckenridge, Minnesota (USA). Han har værksted og bor igen i det landlige St. Joseph, Minnesota, med sin hustru Anne, og deres fire børn, Harriet, Jesse, Ingrid, og Francine.

GUNILLA MARIA ÅKESSON
Jeg er en keramiker, der primært arbejder med unikke objekter i ler.
Min inspiration kommer frem under den kreative proces, hvor impulser og ideer udvikles gradvist, når jeg arbejder med objektet.
Mine værker er håndbyggede. At bygge i hånden tager lang tid, og det kan ofte være monotont, men samtidig oplever jeg det som en daglig meditation. I løbet af den tid det tager for mit arbejde at udvikles, begynder jeg at se potentialet i det.
Potentialet fremstår ofte som en følelse, den intuitive følelse, når jeg ved, om jeg er på sporet eller ej. Her vækkes min nysgerrighed og inspiration, fordi jeg finder noget i den form, jeg vil gøre tydeligt. Det har en historie at fortælle.
Min måde at bruge ler på betyder, at jeg ofte arbejder med serier af samme grundform, men det tager altid forskellige former. Resultatet bliver unikke genstande til udstillinger, offentlige rum og private hjem.

GUNILLA MARIA ÅKESSON (f. 1963, Älghult, Sweden) studerede ved National College of Art and Design, Bergen, Norge 1987- 92
. 
UDSTILLINGER Solo Blås & Knåda, Stockholm and Galleri PING PONG, Malmö. Modern Masters, Munich, 2019.
 Finalist v. Loewe Craft Prize Award.
 Solo Puls Ceramics, Brussels. Contemporary Ceramic Center, London 2018. 
Collect, Saatchi Gallery, London 2013-18. 
SAMLINGER Region Västra Götaland, Public Art Agency Sweden (Statens Konstråd), Arts Council Norway, Royal Department of Foreign Affairs (N), Innkjøpstfondet for Norsk Kunsthåndverk og adskillige private samlinger i Europa.
 Medlem af Konsthantverkarna, Stockholm.