LEGENDARISK Niels Lauesen Jun-Aug 2018


LEGENDARISK - Niels Lauesen og tidligere elever
Ole Jensen, Marianne Nielsen, Turi Heisselberg Pedersen og Søren Thygesen.
Udstilling d. 14 juni – 18 august 2018

NIELS LAUESENs værker, modeller & skitser, - en legende legende.
Niels Lauesen var en fantastisk inspirerende, alvidende lærer og dygtig keramiker.

Udstillingen præsenterer for første gang en stor samling af Niels' værker, modeller og skitsebøger.
Værkerne udstilles sammen med udvalgte tidligere elever, nu internationalt anerkendte keramikere, som på forskellig vis relaterer til deres læremester.

Niels Lauesen havde en legende side, der midt i alvoren var med til at give værkerne en personlig dybde. Han var altid nytænkende, men var i sin tid ikke så kendt for sine værker, der alt for sjældent blev udstillet, - som han var kendt for sine kloge ord og elsket af sine mange elever og samarbejdspartnere.

Værkerne fortæller om kunstneren og den tid, de blev skabt i, men viser også, i sammenhængen med hans tidligere elevers værker, hvor stor en indflydelse Niels har haft på sin samtid og eftertid.
Hvor kommer inspirationen fra og hvilke spor følger vi fra læremester til selv at kaldes mester?
Udstillingens tema understreges af værkerne fra Niels' tidligere elever på Kolding Kunsthåndværkerskole, der er godt i gang med hver sin karriere, kendte i Danmark og internationalt for deres personlige udtryk.
De vil her synliggøre erfaringer og inspiration ud fra dette vigtige møde med en særlig kærlig tak til deres begavede lærer og den inspirerende kunstner.
Nogle steder er sporene tydelige og andre mere skjulte; men udstillingen giver beskueren indsigt i en fin og vigtig lære om den skabende kunsts legende tilblivelse og vigtigheden af at give erfaringer videre.
Niels Lauesen (1941-2011) blev uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København (nu KADK) og fortsatte på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Underviste i en årrække, ved siden af sit eget keramiske arbejde, på Kunsthåndværkerskolen/ Skolen for Brugskunst i København og siden 80’erne på Kunsthåndværkerskolen i Kolding (nu Designskolen Kolding).

Niels Lauesen var en engageret formidler og lærer, ligeledes involveret i CLAY Keramikmuseums udstillingsudvalg, rådgiver v. Guldagergaard research center og Lejre kulturcenter.
Udstillinger og fonde var bl.a. Galleri Nørby, Udstillingssted for Ny Keramik i København, Vejen Kunstmuseum, Statens Kunstfond.
Litteratur: Om Wegerknapfs liv og levned - efter C.J. Wiecks, i samarbejde med Peter Hentze (1943-2017).


ANDRE UDSTILLERE – tidligere elever fra Kunsthåndværkerskolen i Kolding.

(Foto - Top: Niels Lauesen - nederst: Ole Jensen)

NIELS LAUESEN - af Ole Jensen
Niels´s keramik er ét langt studium i form. Om det er drejedyr, geometriske principper eller traditionsbundne brugsting bærer Niels’s ting præg af undersøgelse. Jeg tror, at Niels havde det svært med glasur. Det bliver for færdigt og endegyldigt. Særligt de rå ikke glaserede ting fremstår som ren og uspoleret form. De matte overflader fanger lyset blidt og tingene fremstår som universelle objekter i grænselandet mellem natur, fremmede væsner og det menneskeskabte. Helt sikkert lavet uden andre bagtanker end at blive klog på form. Og netop derfor blev han en ideel underviser i form som sprog og i sproglig formulering af form.

Når jeg sidder og arbejder med leret, og særligt når der i processen opstår et overraskende tydeligt udtryk, - en markant tud, en voluminøs kant eller blot opmærksomheden på et fænomen, kommer Niels ret tit forbi. Vi får os en begejstret snak om hvor fantastisk det er, at noget så enkelt kan danne så stærkt et udtryk og om formgivningens uendelige muligheder for at skabe prægnans. Vi snakker videre om rytme, overgange og musikalitet. Hvis jeg drejer tanken ind på, om det nu også er moderne, god stil og om det måske kan sælges, så er Niels væk igen! Det er ikke hans gebet!
Niels har aldrig talt om nøgtern funktion og praktisk anvendelse. Men altid om form og udtryk. Og det er jeg meget taknemmelig for. Så er det hele - også det at lave brugstingene - nemlig blevet meget sjovere.
(Foto af Ole Akhøj)

OLE JENSEN - Født 1958, Keramiker og designer. Uddannet på Designskolen Kolding, 1981-85 og Det Kongelige Danske Kunstakademi, København, 1985-89. Udstillinger bl.a.: Lertøj, Udstillingsted for Ny Keramik, 2000; Brugskunst, Galleri Nørby, 2003; Röhsska Museum, Gøteborg, 2006; Mindcraft 2008 og 2009, Milano; Form og Fantasi (med Louise Birch), Ann Linnemann Studio Galleri, 2012; The Opening (sammen med Claydies), Copenhagen Ceramics Gallery, 2012; Mindcraft 2015 og 2016, Milano. Sunshine, Køppe Contemporay Objects, 2018. Har modtaget bl.a.: Thorvald Bindesbøll Medaljen, 2004; Torsten and Wanja Söderbergs Pris, 2006; Statens Kunstfonds livsvarige hæderslegat, 2009; Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfonds Hæderslegat, 2012. Repræsenteret på bl.a.: Designmuseum Danmark; Ny Carlsbergfondet; Victoria & Albert Museum, London; Röhsska Museum, Gøteborg; Indianapolis Museum of Art, Indiana. Design for bl.a.: Royal Copenhagen, Louis Poulsen, Normann Copenhagen og Muuto.
www.olejensendesign.com

NIELS LAUESEN - af Marianne Nielsen
Til ”Niels’ udstilling” har jeg valgt at tage to ældre værkserier med: ”Keramiske Kategorier” og ”Tallerkner”. Begge serier mimer brugsgenstande uden at være det. Min interesse er ikke brugsfunktionen, men en fascination af konventionens betydning i vores forståelse af genstande.

Af Niels lærte jeg at man ikke skal være bange for det banale. Alle værdier som vi hæfter på genstande er ikke noget absolut, og den diskussion optager mig i mit arbejde. Især at understrege styrken i beskedne hverdagsobjekter som tallerkenen med sin dekorationen.

MARIANNE NIELSEN - Født 1971. Uddannet fra Designskolen Kolding 1999. UDSTILLINGER ”Plantet” m. Lotte Agger, Galerie Pi, København 2018. "Blomster Vaser" solo, Ann Linnemann Galleri 2017. "Store formater - kloge hænder", Tommerup Keramiske Værksteds 30 års jubilæumsudstilling, CLAY Keramikmuseum 2017. "Modelleret, glaseret stentøj", Bagsværd Kirke 2017. "Danish Contemporary", Lacoste Gallery, Concord, USA 2016. ”Hjemlighed”, udstilling i privat hjem, København 2015. "Copenhagen Ceramics Invites", Galleria Salvatore Lanteri, Milano, Italien 2016. ”Frokost af det grønne”, solo, Butik for Borddækning, København 2014. Mindcraft 2014, Milano. ”Elitær Folklore” m. Anne Tophøj, Copenhagen Ceramics, København 2012. Modtog Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat i 2012.
www.mariannenielsen.com

NIELS LAUESEN - af Søren Thygesen
Niels og Tom Schrøder kom en aften ind i gipslokalet. De var meget optaget af et formfænomen, de havde drøftet. De snakkede om fysik og rotation, og der skulle laves et bassin med tyndtflydende gips, der via centrifuge på gipsskiven ville tvinges op af kanterne og danne perfekte paraboler. En øjenåbner for mig og meget inspirerende at se undervisere så optaget af formundersøgelse. ”Fysik og metode er interessante, men man kan jo også bare lave dem i hånden”, sagde Niels med et smil.

Niels var en fremragende lærer, der guidede sine elever til erkendelser og fortsat nysgerrighed. Han talte om form som musik med rene toner og tilsvarende linjer. Niels fik sit eget lille værksted i frøforsyningen på Agtrupvej, og jeg husker, han var i gang med en skålform, der refererede til vækstprincipper i muslingeskaller.
Niels havde en skitsebog fyldt med keramiske ideer, og at han sagde, at han levede fint med at forestille sig de færdige værker. Han havde dog en produktion, og det jeg har set er fyldt med musik og spændstige linje forløb. Jeg er så heldig at have en af hans kander, og den er en opvisning i hånddrejning og komposition. Et drejedyr der sparker r..
SØREN THYGESEN - Født 1961. Uddannet v. Kolding Kunsthåndværkerskole 1987. Eget værksted siden 1987. Tilknyttet Kähler Keramik, Næstved 1993-2006, Kähler Design fra 2007, Tommerup Keramiske Værksted fra 2002. UDSTILLINGER "Kloge hænder - Store formater", CLAY Keramikmuseum 2017-18. Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2017,15. Ann Linnemann Galleri 2013. Morsø kunstforening 2009. Charlottenborg Forårsudstilling 2008,05,04,03. Kunstnernes Efterårsudstilling 2006,05. Galleri Nørby 2005. ”Fynsk Kunst” SAK Svendborg 2004. Danske Keramiktrienale, Trapholt 1994. LEGATER Statens kunstfond arbejdslegat 2018,16,01,00. Ole og Yelva Nimbs Fond 2004. Ole Haslunds Kunstnerlegat 1989. Krøyers legat 1987. PRÆMIERET v. Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2015, Den Danske Keramiktrienale 1994, Statens Kunstfond 1993.

NIELS LAUESEN - af Turi Heisselberg Pedersen
Ud over at være stærkt optaget af udforskning, ja, nærmest grundforskning i form og geometri var Niels Lauesen et sandt reservoir af praktisk viden om teknikker, specialviden og smarte tricks indenfor alle grene af faget. Måske fordi han, gennem alle årene som underviser, var levende interesseret i de studerendes projekter og tanker og uforbeholdent delte ud af sine egne erfaringer.

For Niels var der ingen forbehold eller overvejelser om en teknik eller et udtryk var ”in” eller ”yt”. Det handlede om hvilke former og ideer en teknik kunne generere. Det var en ekstra skønhedsværdi for ham, hvis han kunne løse en formproblematik særligt flot gennem en gennemført udnyttelse af en bestemt teknik. Det ser man f.eks. et fornemt eksempel på i Niels’ drejede kander, hvor hankene er lavet af drejede skålforme.
Niels Lauesen var en utroligt begavet, musikalsk og fordomsfri underviser, forsker og keramiker, der har påvirket mig meget både i mit keramiske arbejde og som underviser. Han vil altid være en del af mit indre keramikkompas.
TURI HEISSELBERG PEDERSEN - Født 1965. Uddannet på Designskolen Kolding 1986-90. Ekstern censor Danmarks Designskole 2008-17. Lærer v. Designskolen Kolding 1994-07. Udstillingssted for Ny Keramik, København 1996-00. Værksted i København.
UDSTILLINGER – SOLO Puls contemporary ceramics, Bruxelles 2017 og 15,13. Banja Rathnow Galleri 2014. Copenhagen Ceramics 2012. Galerie Maria Lund, Paris; Ann Linneman Galleri, m. Lone Skov Madsen 2010. Kaolin, Stockholm; Designmuseum Danmark, 'Time Out' 2009. UDVALGTE GRUPPE Tresor Contemporary Crafts and Design, Basel, Mouvement Modernes, Paris 2017,16. J. Lohmann Gallery, New York 2017,16. Handverk und Design, Munchen, Tyskland 2016; Galerie Maria Lund, Paris 2013. International Biennal of Vallauris, Frankrig 2010. Biennale international dé ceramique Chateauroux, Frankrig 2011. FONDE Annie & Otto Johs. Detlefs. International Biennal of Vallauris. Ole Haslunds Kunstnerlegat, Direktør Christian Grauballes Mindelegat. Statens Kunstfonds 3-årige stipendium, arbejdslegat, præmieret. Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond. Augustinus Fonden. L.F. Foghts Fond. Danish Crafts.

www.turiheisselberg.dk

DEN FORTRYLLENDE PARABOLOIDE - interview af Helle Hove, 2004.
Keramiker Helle Holve mødte sin tidligere lærer på Designskolen Kolding, keramiker Niels Lauesen i hans lejlighed og værksted i København til en samtale om hans store passioner.
Han kan sige hyperbolsk paraboloide, så det lyder som en gammel ven og går ikke af vejen for at beskrive en ærværdig gammel skåls form som 'frivol', hvis det får tilhøreren til at fange pointen. Niels Lauesen har undervist i mere end 30 år og hans brændende interesse for form har haft betydning for en hel generation af keramikere.
Der kommer eksempler fra både geometri, musik og dyreanatomi, mens Niels Lauesen viser rundt på værkstedet. Tanker og teorier afsluttes typisk med et imødekommende '…er det ikke også din oplevelse', der røber hans måde at gå til de studerende. Rundt omkring dukker der modellerede græshopper og andre finurlige dyr op. På værkstedets hylder står drejede og modellerede vaser, kander og skåle. Det er dem vi stopper op ved, for det skal handle om linier og kurver.

FALSKE KURVER
Linier kan man tegne på papir, men vi finder også omridset på alle former – møbler, biler, huse og vaser. Det er kvaliteten af disse linier, der interesserer Niels Lauesen.
Med karaflerne på hylden der, har jeg givet mig hen i linieføringen”, fortæller Niels Lauesen. ”Jeg har koncentreret mig om formen, om at få konturen til at svinge ind og ud på en god måde. Det kan virke gammeldags på grund af kurvernes beskaffenhed. Det kælne sving, som har været forbudt i mange år.
Men efter min mening har der længe været overforbrug af cirkelslaget og den rette linie i konturerne på moderne design. Den industrielle produktion har ført til alt for mange falske kurver.”

Hvad forstår du ved en falsk kurve?
”Cafeteria-bakken med sine lige sider og afrundede hjørner er et godt eksempel på en falsk kurve. Den foregiver at være et ubrudt forløb, men er i virkeligheden sammenstykket af rette linier og cirkelslag, som et sløvt rektangel. Hvis den havde været et tilsætningsstof var den for længe siden blevet forbudt som visuel forurening. Modsat kender vi superellipsen, hvis kurver ændrer sig gradvis i et flydende, ubrudt forløb”. For Niels Lauesen er det meget vigtigt at skelne mellem de to typer kurver. Han har svært ved at skjule sit ønske om, at vi alle skal pudse brillerne og se bedre på tingene omkring os.

DEN SKJULTE SPIRAL
Selv er han tydeligvis en keramiker, der vil forstås. Så i øjeblikket er hans drejeskive optaget af et besynderligt ståltrådsstativ. Det er udgangspunktet for hans fotoeksperimenter,. Linier, spiraler og cirkler i hvid ståltråd bliver på skift sat op på drejeskiven. Ikke som lodret profil, men båret af fine ståltråde, så de vipper eller snor sig tredimensionelt. Med kameraet på lang lukketid kan Niels Lauesen dreje sin 'tredimensionelle linie' rundt, så det færdige foto giver fornemmelsen af en rumlig form.
Det hele udsprang af arbejdet med karaflerne. ”Den gav mig en aha-oplevelse”, fortæller Niels Lauesen. ”Jeg opdagede, at jeg var alt for bundet til tanken om vasens form i silhuet. Da jeg begyndte at opfatte dens princip tredimensionelt i stedet for, kunne jeg pludselig se, at det ikke altid er profilen, der er nøglen til formen.
I tilfældet med karaflen var det en helt enkel krum spiral, der lå som formens grundprincip. Profilen var et avanceret linieforløb, der svingede både ud og ind, men måden jeg opbyggede karaflen på med hænderne var i virkeligheden en spiralbevægelse, der var meget enkel.”
Siden har Niels Lauesen været på intens jagt efter den slags geometriske 'nøgler'. Principper, der støtter det svære arbejde med at undgå de 'falske' kurver. Han beskriver hvordan han stod i mørket og fotograferede sine ståltrådsfigurer og pludselig så, at en cirkel – en ganske almindelig cirkel – kan tegne svungne linier, der ligner skåle, når bare den bliver tippet og forskudt, før den bliver roteret.


COMPUTERENS MULIGHEDER
”Jeg blev helt sur på mig selv over at jeg ikke kendte det fænomen”, udbryder Niels Lauesen. ”Men mange ting skal man have fysisk foran sig før man rigtigt forstår dem. Vi tænker ofte todimensionelt, men vi sanser tredimensionelt”, forklarer Niels Lauesen, - og det er i virkeligheden et forsvar for modellering!
Når du modellerer finder hænderne selv bevægelser, der danser bedre med formen, end den lodrette profil. Jeg arbejder sammen med en kollega om at visualisere nogle af mine eksperimenter digitalt. Computeren er jo et fantastisk redskab. Men det undrer mig, at man på skolerne kan have så stor, ja næsten naiv, tro på, at computeren kan overflødiggøre håndens direkte kontakt med materialerne.”

Er computerprogrammerne ved at nå op på et acceptabelt niveau?
”På computeren vil du typisk definere todimensionale profiler, for derefter at rotere eller trække dem. Nøjagtigt som man tænker, og som industriens gamle modelværktøjer fungerer. Lidt for formmæssigt primitivt. Når man modellerer, kan hånden derimod arbejde i tredimensionel baner, som er akavede for tanken, men dybt logiske formmæssigt – det er ikke følelser, jeg taler om, men geometriske principper, som bare er mere avancerede.”
Derfor har Niels Lauesen store forventninger til 3D-scanning. Med en 3D-scanner kan man affotografere sin håndmodellerede form, overføre den til computeren, viderebearbejde den og sende den til produktion.
”Det vil give en fantastisk frihed,” fortæller han. ”Vi kan springe et helt led over, som traditionelt har haft store tekniske begrænsninger. Pludselig kan vi få håndværkets rige, avancerede former og linier – håndens oprindelige design – ind i en industriel produktion”.
HELLE HOVE (f.1970) er en dansk keramiker, der hovedsagligt arbejder med store stedsspecifikke projekter og er specielt interesseret I lys/skygge og brug af mønstre og ornamentale strukturer.
www.hellehove.dk

Tak til Statens Kunstfond for projektstøtte til Galleriets formidling i 2018.
Ligeledes en stor tak til Tine Lauesen for udlån af værker til udstillingen.

NEKROLOG - af Helle Hove, Bente Skjøttgaard og Ole Jensen

Keramiker Niels Lauesen er død, men for mange danske keramikere vil han fortsætte med, at være den indre samtalepartner når ting skal gives form.

Niels Lauesen blev uddannet på Kunsthåndværkerskolen (nu Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole) under studieleder Richard Kjærgaard og samtidig med andre betydelige keramiske formgivere, som Snorre Stephensen, Erik Magnussen og Ursula Munch-Petersen. Niels fortsatte efterfølgende sine studier på Det Kongelige Danske Kunstakademi under Professor Helge Bertram, og kom hurtigt ind på den pædagogiske løbebane først på Kunsthåndværkerskolen, der skiftede navn til Skolen for Brugskunst i hans undervisningstid og siden på Kunsthåndværkerskolen i Kolding (nu Designskolen Kolding).

Undervisningen i Kolding startede i begyndelsen af 80’erne med kursusforløb sammen med billedkunstner Peter Hentze. Senere blev Niels fast tilknyttet lærer på den keramiske afdeling i Kolding, hvor hans ”sokratiske” undervisningsform blomstrede. Hans engagerede tilstedeværelse, den fortløbende samtale – altid med humor og varme, men også med en bund af stærke holdninger til form, den fælles undren og passionen for at nå til kernen i de formmæssige problemstillinger satte et aftryk på hele generationer af unge keramikere.

På næsten provokerende vis formåede Niels med kurser, som ’Drejedyr’, ’Modellerede Blomster’, ’Tepotter’ og ’Rosetter’, at åbne øjnene for de universelle former der altid står til rådighed. Han havde et pædagogisk talent for at give opmuntring og finde lyspunkter i selv det mest ubehjælpsomme begynderarbejde ved at vise hvordan det knyttede an til vigtige spørgsmål. Fundamentet for hans formtænkning lå i geometrien og naturens egen formgivning, men også musikken og håndens greb om leret var kilder til indsigt. Om en ting kom til at se gammeldags, salgbar eller moderne ud interesserede sådan set ikke Niels. Han undgik i hvert fald behændigt at forholde sig til det og betragtede det vel nærmest som fattige og begrænsende målestokke i forhold til at diskutere formens egentlige potentiale.

Niels var på mange måder et beskedent og tilbageholdende menneske. Hvis man Googler ham tegner det ingenlunde et retfærdigt billede af hans betydelige indsats for keramikken og formgivningskulturen i Danmark. En indsats, der byggede på et intellektuelt overskud til at sætte nuancerede ord på formovervejelser - alt sammen i en tillid til, at konkret form til syvende og sidst kan være et sprog i sig selv.